sábado, 21 de noviembre de 2009

Treballem per la llengua

L'Associació Unesco El Masnou va néixer l'1 de desembre del 2007 i des d'aquell moment ha tingut molt clar l'important paper de la llengua com l'eix que facilita la relació entre les persones siguin d'on siguin i vinguin d'on vinguin. És per això que des del començament, amb esforç i molta il·lusió, l'associació va enfocar les seves activitats envers l'apropament a les diferents llengües que es parlen a la vila.
Tenint en compte que el 2008 era l'Any Internacional de les Llengües (AIL) i que la Unesco ens convidava a treballar sota el lema Les llengües compten!, vam començar amb una recerca sobre la nacionalitat de les persones empadronades al Masnou i les llengües maternes de l'alumnat de la població. El resultat va ser tan sorprenent –30 llengües!–, que vam considerar interessant fer un treball amb escoles i instituts i muntar una exposició itinerant que reflectís el panorama lingüístic del Masnou. Vam elaborar un vocabulari bàsic en català que l'alumnat de primària havia de complementar en la seva llengua materna i els de secundària ho feien amb expressions curtes, també en la seva llengua materna. Això va ser la base de l'exposició Les paraules fan les llengües.
En col·laboració amb la biblioteca Joan Coromines vam organitzar l'activitat Contes en llengua materna, en la qual adults de diferents orígens explicaven contes en la seva llengua. Es van poder escoltar contes en gallec, turc, japonès, polonès, txec, rus, alemany, anglès, àrab i italià. La iniciativa va tenir una acollida excel·lent tant dels nens com de les famílies.
I un cicle de conferències amb el tema Any Internacional de les Llengües, quina diversitat lingüística defensem? ens va permetre escoltar veus tan autoritzades com les de Joan Argenter, Artur Noguerol, Andreu Bosch i Malang Sambou. Vam conèixer la tasca que es fa des de Catalunya per la llengua catalana i per ajudar a valorar la diversitat lingüística, i ens vam apropar a la realitat lingüística de Sardenya i del Senegal.
Una vegada ha passat l'AIL el repte és ser capaços de continuar treballant en i per la llengua, un patrimoni fràgil, però molt valuós. L'entusiasme inicial és més viu que mai i en el nostre particular calendari celebrem el 26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües, i el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna. Sabent, però, que la tasca més important és la que fem dia a dia.
(*) Associació Unesco El Masnou-FCACU 28/09/09 02:00 - amparo vàzquez (*)
http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/81104.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario