miércoles, 10 de marzo de 2010

Tortosa converteix el fons de Mayor Zaragoza en material didàctic sobre la diversitat per a les escoles

Amics i Amigues de la Unesco explota el llegat de l'exdirector general de la Unesco


La Cambra de Comerç de Tortosa va rebre, l'any 2000, part del fons de l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, aplegat en bona part durant el llarg exercici del seu càrrec. Ahir es va presentar públicament la col•lecció, que ara es convertirà en material didàctic per treballar la diversitat cultural als centres educatius del Baix Ebre. L'associació Amics i Amigues de la Unesco de Tortosa ja ha elaborat tres unitats didàctiques a partir del llegat personal de Mayor Zaragoza.


L'aportació de Federico Mayor Zaragoza a la Cambra de Comerç de Tortosa es guarda en una de les sales privades de la seu de l'entitat. Per això Mayor Zaragoza va enregistrar una sèrie de vídeos, exhibits a You Tube, en què explica les històries que tenen els objectes d'arreu del món rebuts durant la seua etapa de director general de la Unesco. A partir d'aquest material audiovisual, l'associació Amics i Amigues de la Unesco de Tortosa elabora una sèrie d'unitats didàctiques, cadascuna basada en un objecte del llegat personal de Mayor Zaragoza, per educar els joves en la diversitat. «És un material innovador, amb activitats de recerca per despertar l'esperit crític dels joves», va explicar ahir durant la presentació del fons Montserrat Esteve, presidenta de l'associació.

Aquest material s'oferirà als centres docents de la comarca del Baix Ebre, que podran utilitzar-lo de manera autònoma, amb assessorament per part de l'associació, o fins i tot amb la col•laboració d'algun monitor, per dur a terme les activitats. «L'objectiu és conscienciar al màxim els joves perquè passin de ser súbdits a ser ciutadans», va declarar Esteve.

LA CRÒNICA

De la força a la paraula

Federico Mayor Zaragoza era ahir a la Cambra de Comerç de Tortosa per presentar el seu llegat personal cedit a aquesta entitat. Mayor Zaragoza, en qualitat d'exdirector general de la Unesco i president de la Fundació Cultura de Pau, va dirigir al públic assistent unes paraules que convidaven a la reflexió. «No hi ha res més important que promoure la pau i els drets humans», va recordar en l'inici de la seua conferència. I segons ell, la recepta per a la pau és ben senzilla: «El principi dels drets humans és la igual dignitat de tots els éssers humans. Si incorporem això al nostre dia a dia, ja tenim la pau.» Però construir-la no és fàcil: «Fins ara hem sabut com es prepara la guerra, i ara hem de saber com es fa la pau.» Per això Mayor Zaragoza es va mostrar molt satisfet amb el material didàctic que s'està elaborant amb el seu fons, ja que «promou la pedagogia de la inquietud, i això és bàsic perquè els joves contribueixin al món». Perquè, segons Mayor Zaragoza, el silenci s'ha d'acabar, i els ciutadans «no hem d'acceptar el que sabem que no és veritat». Mayor Zaragoza va lamentar les grans inversions que es fan en indústria armamentística «quan hi ha gent que es mor de gana o no tenen recursos mèdics». El missatge va ser ben clar: «Hem de passar de la força a la paraula perquè es reconegui la igual dignitat dels altres.» Unes paraules sàvies que, com deia algun dels assistents en finalitzar l'acte, tant de bo calin en la societat.

El punt, 07/03/10  http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/144644.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario