lunes, 14 de diciembre de 2009

Xerrada "Brigadistes xinesos a la Batalla de l'Ebre"


Amigues i amics,
El proper dijous, 17 de desembre, de 18:30-20:30 hrs, a la BibliotecaMarcel.li Domingo de Tortosa, des de l'entitat ACISI, us convidem ambmolta il.lusió a participar amb nosaltres d'aquesta interessant xerradaamb els autors xinesos d'una extensa recerca sobre la participació devoluntaris xinesos a la Guerra Civil Espanyola, i més concretament a laBatalla de l'Ebre.
Els veïns i veïnes xinesos de Tortosa ens conviden així mateix a unexquisit "dim sun" (pica-pica xinès) per tancar la trobada i xerrar mésinformalment, a partir de les 20 hrs.
Us agraïm que feu difusió de l'acte entre coneguts i interessats.
Una salutació ben cordial,
Xia Hang / Kira BermúdezACISI - Àrea Mediació Intercultural i ComunitàriaCarrer Aragó 281 2n 2a08009 - BarcelonaTel: 93 488 18 13

domingo, 13 de diciembre de 2009

Nous Drets Humans?

El desembre de l'any 1948 fou aprovada la Declaració Universal dels Drets Humans, el fet més lluminós del segle XX. Així ho penso i ho he manifestat diverses vegades, malgrat totes les seves insuficiències. L'acord va ser possible perquè aleshores el món estava compungit pels estralls inhumans de la Segona Guerra Mundial. Dit això, no és bo sacralitzar textos. Els textos, siguin constitucions, estatuts, declaracions, etcètera, són fruit d'un consens en un moment determinat. Els drets es proclamen davant una amenaça i les amenaces d'avui són ben diferents de les de fa seixanta-un anys. Destaco tres escenaris inèdits: en primer lloc, la ciència i la tècnica han fet passos gegantins, mentre la nostra ètica segueix esquifida. En segon lloc, la globalització, que tants disbarats ha fet en el terreny econòmic, té la virtut de fer-nos adonar que els humans formem part de la mateixa família. En tercer lloc, l'ecosistema rep un impacte de la comunitat humana tan brutal que sobrepassa d'un 30% la seva capacitat.
La declaració de l'any 1948 té l'encert de la seva brevetat: un curt preàmbul i trenta articles entenedors. Els pactes dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals posteriors són molt menys coneguts. Ara per ara, és una utopia pretendre una nova redacció de la declaració que, de manera breu, refongués i recollís els drets bàsics atenent les tres novetats que acabo d'exposar. Els grans recorreguts comencen sempre amb un primer pas vers la bona direcció. Cal, ara, que les diferents cultures es coneguin, iniciar diàlegs per trobar punts de compromís per enfortir una ètica laica. Tothom hi pot ajudar.
A nosaltres, els occidentals, ens toca reconèixer que com a civilització hegemònica no hem pas fet les coses prou bé. El nostre eurocentrisme ens ha fet ignorar les 6.000 cultures que encara resten en el món. En aquests moments de crisis (en plural) de la nostra civilització, els pobles originaris/indígenes tenen molt a ensenyar-nos, justament a nosaltres que els hem volgut alliçonar. El bon viure o la vida bona que practiquen i el seu respecte a la Mare Terra, són cosmovisions sàvies que han conservat al llarg de 500 anys de resistència. La nostra supèrbia ens priva d'admetre que ja n'hi ha prou de paternalisme i que hem de començar a saber rebre. Després d'Auschwitz, Hiroshima i Txernòbil, hauríem de ser un pèl més modestos.
(*) Amics de la UNESCO de Girona - FCACU 07/12/09
joan surroca (*)
http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/111526.html

Els camins de ronda de la Costa Brava


El 12 de setembre de l'any passat es va iniciar la celebració del centenari del bateig de la Costa Brava i què més bé per commemorar-ho que poder passejar pels camins de ronda per conèixer la nostra costa, plena de paisatges i vistes d'una extraordinària bellesa, que compagina el mar, les roques i els pins amb la llum que reben a les diferents hores del dia, la qual cosa provoca que canviïn els colors i amb la fragància característica de l'entorn marí fa que tot junt sigui un plaer visitar-los. També hem de dir que en cent anys el paisatge de la Costa Brava ha canviat molt, només cal comparar la Costa Brava actual amb les fotografies del palafrugellenc Josep Granés Hostench (1915-1982) que va fotografiar gran part de la Costa Brava.
L'associació Amics de la Unesco de Palafrugell, com molts sabeu, reivindica des de l'any 1985 l'obertura i conservació dels camins de ronda de la Costa Brava, per tal d'aconseguir un únic camí de ronda que recorri el litoral des de Blanes a Portbou i que aquest camí de ronda sigui declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Els camins de ronda ressegueixen la costa i estan situats dintre de la zona maritimoterrestre de servitud de pas i de trànsit. La Llei de Costes 22/198 garanteix que els ciutadans puguin tenir entrada al mar, a la costa o al litoral, a través dels camins de ronda i dels seus accessos. Aquests camins de ronda tenen un enorme valor paisatgístic i de patrimoni natural a conservar, i són també un important atractiu turístic.
Ens hem adreçat a totes les administracions que hi tenen competència i gràcies a les nostres reivindicacions i denúncies l'administració està elaborant projectes i alguns trams de camí de ronda s'estan executant. Durant tots aquests anys que la nostra associació n'ha anat reivindicant la recuperació, hem aconseguit despertar l'interès del públic per conèixer els racons de la Costa Brava, fet que ha motivat que s'hagin posat de moda i siguin molt freqüentats, fins i tot surten indicats en els fullets o tríptics que dispensen les oficines de turisme. Els mitjans de comunicació també s'han fet ressò dels camins de ronda, fins i tot a àmbit internacional. Esperem que amb la implicació de la FCACU i d'Unescocat puguem aconseguir que els camins de ronda de la Costa Brava pertanyin a la llista del Patrimoni de la Humanitat, les comarques de Girona encara no hi consten.

josep granés
(*) Amics de la Unesco de Palafrugell - FCACU23/11/09 02:00 -
http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/105558.html


L' UJI investeix doctor «honoris causa» Mayor Zaragoza

L'exdirector general de la UNESCO i actual copresident del Grup d'Alt Nivell sobre l'Aliança de Civilitzacions i president de la Fundació per a una Cultura de la Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha estat investit aquest matí doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló. El seu rector, Francisco Toledo, ha qualificat Mayor Zaragoza d'«activista de la pau», una dimensió que, segons Toledo, «entronca amb l'esperit i la lletra dels nostres estatuts» i amb el «magnífic treball» que es desenvolupa des de la Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau de l'UJI, que va contribuir a crear el mateix Mayor Zaragoza.
Durant el seu parlament, Mayor Zaragoza ha apuntat a la necessitat de «conéixer la realitat en profunditat per a poder canviar en profunditat» i que «el fracàs estrepitós del domini dels pocs sobre quasi tots» és el responsable dels actuals moments de crisi, «no només financera, sinó democràtica, ètica, alimentària i mediambiental». També ha dit que «no és possible pagar simultàniament el preu de la guerra i el preu de la pau» i que si es desitja construir una societat més justa i pacífica s'ha d'aconseguir que almenys una part dels recursos que ara «es malgasten en mitjans de destrucció i mort», es destinen a la prevenció i el desenvolupament».
Prèviament a l'acte d'investidura, Mayor Zaragoza s'ha referit al president nord-americà, Barack Obama i a la seua decisió de continuar enviant tropes a l'Afganistan. Ha dit que ho considerava «molt adequat», després de destacar que la situació en aquell país és «un desbarat» i «ha d'haver-hi una solució en part militar, però també d'ajuda al progrés de la seua gent».
http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/110930.html

domingo, 6 de diciembre de 2009

Ahora sí, otro mundo es posible

Federico Mayor Zaragoza (El País)-. La crisis y el liderazgo de Obama son una oportunidad para cambiar el rumbo, para conseguir que primen los valores de la libertad, la igualdad y la solidaridad, pisoteados en la anterior etapa por el culto al mercado.


"Tenemos la capacidad de lograr el mundo
que deseamos si tenemos el valor
de emprender un nuevo comienzo".
Barack H. Obama
El Cairo, 4 de junio de 2009
Para pasar de una época de cambios a un cambio de época es imprescindible que se produzca la reacción de la sociedad, que ya no puede permanecer impasible, espectadora, testigo de lo que sucede, sino que tiene que participar, activamente, para que los gobiernos sean auténticamente democráticos, es decir, actúen en virtud de la voluntad mayoritaria de los ciudadanos y escuchen y respeten todas las opiniones. No me canso de repetir la importancia que tuvo, al término de la Segunda Guerra Mundial, que la Carta de las Naciones Unidas iniciara su preámbulo de este modo: "Nosotros, los pueblos, hemos resuelto evitar a las generaciones venideras el horror de la guerra". Estaba claro que eran los pueblos los que debían construir la paz a través de sus representantes genuinos. Y hacerlo en virtud del supremo compromiso contraído con las generaciones venideras.
Sin embargo, no fueron "los pueblos" sino los Estados, muchos de ellos autoritarios, los que interpretaron la Carta a su modo: la cooperación pronto se mudó en explotación, las ayudas en préstamos, los valores universales en leyes de mercado. Prevaleció el preparar la guerra para asegurar la paz, en lugar de construir la paz. Abandonadas progresivamente por las grandes potencias, las Naciones Unidas vieron cómo su sueño de democracia planetaria se convertía en agrupaciones plutocráticas (G-7, G-8, G-20...) que enarbolaban, en vez de "Nosotros, los pueblos", la enseña de "Nosotros, los poderosos".
Una economía de guerra, azuzada por los grandes productores de material bélico, se fue consolidando hasta alcanzar en el año 2000 inversiones diarias de casi 3.000 millones de dólares cuando la pobreza extrema y las muertes por hambre y enfermedades ya evitables se calculaban entre 60.000 y 70.000 personas cada día. No existió la voluntad política entre las grandes potencias de favorecer el desarrollo endógeno, de garantizar la igual dignidad de todos los seres humanos.
El panorama actual constituye una vergüenza colectiva, que exige un cambio tan radical como apremiante. Ahora sí es posible este cambio porque en los últimos años se ha producido una rápida "maduración" de las capacidades necesarias para que los súbditos se conviertan en ciudadanos del mundo y adquieran una conciencia global y, por tanto, la posibilidad de comparación, base ética fundamental; el incremento de mujeres en el escenario público y en los procesos de toma de decisión, y, por fin, la posibilidad de participación no presencial, a través de las modernas tecnologías de comunicación (Internet, SMS...).
Participación personal e institucional, anticipándonos para prevenir aquello que aparezca como más nocivo para la calidad de vida. La complejidad de los desafíos reclama una interacción permanente de los gobiernos, Parlamentos y concejos con la comunidad científica y académica con el fin de no aplazar decisiones, especialmente en procesos potencialmente irreversibles (biológicos, sociales, medioambientales...).
Ahora sí es posible: la "tensión humana" que produce la presente crisis -económica, medioambiental, alimenticia, energética, democrática, ética...- representa una extraordinaria oportunidad para convertir en acción la sorpresa e indignación sentida por quienes reclamaban inútilmente unos fondos razonables para erradicar el hambre o el sida, y han visto cómo se abrían los aliviaderos de inmensos depósitos para el "rescate" de las mismas instituciones que, con codicia e irresponsabilidad, nos llevaron a la presente situación.
Ahora sí es posible, por el "despertar" democrático de tantos países sometidos en el este de Europa, América Latina, África, Asia. Y tendrá que hacerlo la Unión Europea, que sigue siendo una Comunidad Económica, con mucha inercia de los instalados y la inexplicable tendencia a favorecer fuera de su ámbito políticas que no estima procedentes en casa. Pero, estoy convencido, si de verdad los países que la integran comparten valores esenciales, de que es cosa de poco tiempo.
Las raíces de esta crisis múltiple deben situarse, precisamente, en la inmensa equivocación de sustituir los "principios democráticos universales" de la justicia social, la solidaridad, la igualdad, por el mercado. El resultado ha sido la ampliación de las asimetrías económicas propiciando grandes desgarros sociales y poniendo en evidencia la insoportable levedad de la democracia, parafraseando a Kundera. Democracias sometidas, con ciudadanos perplejos pero obedientes y resignados, tanto por la fuerza del poder económico y militar como mediático. Es preocupante ver cómo, en una parte de la sociedad saciada, la pertenencia partidista es fanática, irreflexiva, indiscutible.
Ahora sí es posible el fortalecimiento democrático para el cambio radical que representa el presidente Obama en el liderazgo mundial: diálogo, colaboración, búsqueda de la paz a través de la justicia y de la igual dignidad de todos los seres humanos. "Juntos", ha proclamado, "podemos". Ahora sí es posible porque ha quedado claro que es indispensable el multilateralismo. Que no se trata de reforzar algunas de las instituciones del Sistema, sino de cambiarlas profundamente.
Ahora sí, en 10 ó 12 años es posible que tenga lugar el cambio de época tan anhelado, desde una cultura de fuerza e imposición a una cultura de diálogo, conciliación, alianza y paz. Ha llegado el momento de la gran transición desde la fuerza a la palabra.
Hasta hace bien poco se han seguido invirtiendo inmensas cantidades en armamento propio de confrontaciones convencionales. La Administración de Bush ha llevado el gasto militar hasta límites inverosímiles. Pero ahora, por fortuna, el presidente Obama ha decidido liderar el desarme ofreciendo un plan concreto para reducir arsenales, cambiar de enfoque y frenar la proliferación de ojivas nucleares. "Hemos de optar", ha dicho Obama, "entre inversiones destinadas a mantener la seguridad del pueblo americano y otras elegidas para enriquecer a una compañía fabricante o a un gran contratista".
Ahora sí es posible que, junto al fortalecimiento del sistema multilateral y la eliminación inmediata de los paraísos fiscales, puedan sustituirse parcialmente las inversiones en armamentos por inversiones en desarrollo global sostenible: energías renovables, producción de alimentos (agricultura, acuicultura y biotecnología), obtención y conducción de agua, salud, transportes, vivienda... Sólo así aumentará el número de "clientes" en todo el mundo, y se evitarán los caldos de cultivo que crean flujos migratorios de personas desesperadas y violencia.
Ahora sí es posible. Por el sentimiento íntimo de que, de una vez, debe cambiar la mano alzada por la mano tendida. Las palabras clave son involucrarse y compartir. Tengo la seguridad de que, en los momentos actuales, una gran mayoría de ciudadanos con empleo contribuirían a un Fondo Voluntario de Solidaridad Social. Lo que no podemos hacer es pensar siempre que los problemas -que hemos consentido en buena parte con nuestro silencio y abstención- sean solucionados por quienes no supieron atajar oportunamente sistemas basados en la desregulación y la especulación.
"Todos los seres humanos iguales en dignidad": ésta es la clave -tan lúcidamente establecida en la Constitución de la UNESCO y la Declaración Universal de los Derechos Humanos- para entrar en la nueva era. Todos los seres humanos capaces de crear, de imaginar, de inventar, de emprender este nuevo comienzo siendo conscientes de que disponemos de las capacidades y voluntad requeridas. Y entonces, frente a los que sigan anclados en el pasado y en sus privilegios, frente a los escépticos y pusilánimes, se iniciará el cambio que anhelamos, este otro mundo de nuestros sueños. Con serenidad, porque sabemos que podemos. Como tan bellamente lo expresó Álvaro Cunqueiro: "El ave canta aunque la rama cruja porque conoce la fuerza de sus alas".
http://www.foro2010.org/index.php/es/articulos/82-agora-si-outro-mundo-e-posible.html